Programma Binnenstad Gemeente

De Leeuwarder binnenstad wordt nog meer een ideale plek om te wonen, elkaar te ontmoeten en te ondernemen. Leeuwarden krijgt tot 2030 een springlevend en groen stadshart, waar het goed leven en verblijven is. Op 12 december 2023 zijn burgemeester en wethouders akkoord gegaan met Programma Binnenstad. Zij vragen de gemeenteraad om een besluit te nemen over het programma.

[deze informatie is overgenomen van de website van gemeente Leeuwarden: klik hier voor meer informatie]

De gemeenteraad is op 24 januari in grote meerderheid akkoord gegaan met het Programma Binnenstad. Dat betekent dat kan worden gestart met de vijf projecten die op korte termijn worden uitgevoerd.

Het gaat om de volgende 5 projecten:

De Nieuwestad Vernieuwt

De Nieuwestad krijgt een groenere inrichting, de Chinese keien worden vervangen. Voetganger en fietser komen hier op één. In de Ipe Brouwerssteeg komt een opvallend en bijzonder kunstwerk. Hierdoor ontstaat een nieuwe looproute tussen het Ruiterskwartier en de Nieuwestad.

Herinrichting van het Ruiterskwartier

Ook het Ruiterskwartier wordt groener en er komt meer ruimte voor terrassen en evenementen. In de stadsgracht komen steigers en mogelijkheden om aan te leggen. Schouwburg De Harmonie wordt verbouwd.

Advies en ondersteuning voor ondernemers

Er komt extra ondersteuning en advisering voor ondernemers in de binnenstad. Dit helpt om het aanbod van winkels en horeca gevarieerd te houden.

Vergroening en cameratoezicht Eewal

Het noordwestelijke deel van de binnenstad is al autoluw. De Eewal, de Wortelhaven en het Gouverneursplein krijgen een veel groenere inrichting met beperkte ruimte om te parkeren. Ook komen er camera’s in het gebied om ervoor te zorgen dat het gebied ook echt autoluw blijft. Meer informatie over de autoluwe binnenstad vindt u op de de pagina Project Autoluwe binnenstad.

Vergroening RUG Campus

De Willemskade bij de RUG Campus Fryslân (het Beursgebouw) wordt veel groener. De stenen die er nu liggen, maken plaats voor bomen en gras. Er komen ook stoelen en banken, zodat studenten en andere liefhebbers van deze plek kunnen genieten.

Impressies en filmpje RUG Campus

Bij een inloopavond op 5 februari 2024 waren een filmpje en een eerste ontwerp te zien van hoe de ruimte bij de RUG Campus eruit kan komen te zien.

Ga naar het filmpje ‘Vergroening Beurs RUG‘.

Voor afbeeldingen zie onderstaand:

De rest van het nieuws direct doornemen.

Klik hieronder op een optie naar keuze

Scroll naar boven

Let op! Wilt u in aanmerking komen voor een subsidie?
Dan dient uw project aan de volgende voorwaarden te voldoen.

Na het doornemen van de voorwaarden kunt u hier op dit scherm uw aanmelding voltooien.

Contact met Wijkpanel Binnenstad. Altijd oké!
Wij reageren zo spoedig mogelijk