Winactie zomer 2022: mooiste gevel- voortuin binnenstad

winactie-geveltuin

Het mooie weer komt eraan en de binnenstad kleurt weer groen. Tijd om ook dit jaar weer de fotowedstrijd voor het mooiste geveltuintje of voortuintje van de binnenstad te starten.

Heb jij een mooie groene voortuin, of ben je van plan om deze zomer flink aan de slag te gaan met jouw tuintje, doe dan mee aan de fotowedstrijd van mooiste geveltuin/voortuin van de binnenstad en win leuke prijzen! Hier lees je hoe je kan meedoen, wat de voorwaarden zijn, geven we tips en kun je zien wat je kan winnen. Ook lees je hoe je toch kan meedoen, ook wanneer je niet beschikt over een eigen stukje grond om te vergroenen door een geveltuintje aan te vragen bij de gemeente.

Hoe kan je meedoen?
Stuur voor 31 Augustus 2022 jouw foto in van jouw (groene) voortuin/ geveltuintje naar info@wijkpanelbinnenstad.nl. Ingestuurde foto’s na 31 augustus doen niet meer mee in de fotowedstrijd.
De voortuintjes/ voorgevels die voldoen aan de voorwaarden worden gepubliceerd op onze facebook pagina/ Instagram, zodat ook anderen kunnen laten weten wat ze van jouw tuintje/ voorgevel vinden.

De winnaars van het mooiste geveltuintje/ voortuintje zullen per mail benaderd worden.

Bij de jurering zal o.a. gekeken worden naar:

  • Bijdrage vergroening binnenstad
  • Bijdrage biodiversiteit
  • Algehele uitstraling
  • Reacties
  • Originaliteit

Voorwaarden

  • Je bent verantwoordelijk voor het stukje groen (onderhoud), maar hoeft er geen eigenaar van te zijn (bijvoorbeeld geveltuintje op gemeente grond)
  • Het gaat om een gevel/voortuin in de binnenstad van Leeuwarden
  • Er dient voldoende groen in de tuin staan
  • Je foto is voor 31 augustus binnengekomen
  • Er mag 1 foto per tuintje worden ingezonden


Tips & Tricks

De gemeente Leeuwarden heeft diverse subsidies beschikbaar voor de vergroening van tuintjes, wanden en daken. Of wellicht wil je graag een geveltuintje aanleggen, maar beschik je zelf niet over grond. Hieronder zie je welke subsidies/ mogelijkheden er zijn:

Geveltuin aanleggen
Een geveltuin is een smalle tuin langs de gevel van particuliere woningen op gemeentegrond. Je kunt een geveltuintje aanvragen bij de gemeente. De grond blijft in eigendom van de gemeente Leeuwarden, maar jij mag zelf bepalen hoe je geveltuintje eruit komt te zien (met inachtneming richtlijnen).

Kijk voor meer informatie en de spelregels op: https://www.leeuwarden.nl/nl/geveltuinen-boomspiegels-openbaar-groen-en-plantenbakken

Subsidie vergroening tuinen en wanden:
Heb je tegels en vervang je deze door gras of plantjes? Of voorzie je de buitenmuur van plantjes? Onder het motto ‘Samen gaan we groener’ wil de gemeente samenwerken aan een groene en gezonde leefomgeving.

Meer informatie over deze subsidie, hoe je deze kunt aanvragen en aan welke voorwaarden je moet voldoen is te vinden op: https://www.leeuwarden.nl/nl/subsidie-vergroening-tuinen-wanden

Groenbijdrage wijkpanel
Ook vanuit het wijkpanel is er een eenmalige groenbijdrage voor het aanleggen van een geveltuintje of boomspiegel. Wil je graag meer groen aanbrengen, dan kun je jouw aanvraag doen bij het Wijkpanel Binnenstad Leeuwarden voor een eenmalige groen-bijdrage. Mail hiervoor uw aanvraag naar info@wijkpanelbinnenstad.nl.

Wat zijn de prijzen?
Er zijn een aantal leuke prijzen beschikbaar voor de winnaars van het mooiste geveltuintje/ voortuintje van de binnenstad. De winnaars van de fotowedstijd zal bekend worden gemaakt op de buurtborrel.

1e Prijs =                  Groen cadeaubon € 50,-
2e Prijs =                  Groen cadeaubon € 30,-
3e Prijs =                  Zakboek voor de Klimaattuin
Poedelprijs=           101 Tuinideeën. Tuinieren in 30 minuten

Scroll to Top

Let op! Wilt u in aanmerking komen voor een subsidie?
Dan dient uw project aan de volgende voorwaarden te voldoen.

Na het doornemen van de voorwaarden kunt u hier op dit scherm uw aanmelding voltooien.

Contact met Wijkpanel Binnenstad. Altijd oké!
Wij reageren zo spoedig mogelijk